Budapest Környéki Törvényszék - Saját otthonában, kiskorúaknak adott el drogot a kábítószer kereskedelemmel gyanúsított nő

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Dílertársával üzletelt és kiskorúaknak értékesített kábítószert a gyanú szerint az asszony. Ellene a Dabasi Rendőrkapitányság tizennyolcadik életévet be nem töltött személynek kábítószer átadásával elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt indított eljárást. Az ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatást. 2021. november 25-én a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el a gyanúsítottal szemben.

2021 nyarától 2021. november 23-ig a gyanúsított a lakásán adott el kábítószert több személynek – köztük legalább három kiskorúnak. 2021. október elejétől a terhelt egy férfival kezdett el üzletelni. Továbbértékesítési céllal rendszeresen adtak el, illetve vásároltak egymástól különböző drogokat. Emellett, ha az egyiküknek valamilyen kábítószerből nagyobb mennyiség állt rendelkezésére, akkor a másik – jutalékért cserébe – besegített az értékesítésbe. Ez történt 2021. november 22-én is, amikor a gyanúsított 10 db mefedron tablettát vásárolt az ismerősétől. Másnap a nyomozók átkutatták a terhelt otthonát, ahol a vásárolt tablettákat, illetve más, kábítószergyanús anyagokat foglaltak le. Másnap a hatóság előállította a gyanúsítottat és 2 vásárlóját is.

Tekintettel a terhére rótt cselekmény súlyára, a kiszabható büntetés mértékére (5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés), illetve arra, hogy a terhelttel szemben más ügyben is folyik büntetőeljárás, szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá az ügyészi indítvány szerint a nő a bizonyítást is veszélyeztetheti, illetve újabb, hasonló bűncselekményt követhet el, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. december 25-ig.
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. november 25.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály