Budapest Környéki Törvényszék - Sok helyről távoztak zsákmány nélkül a tolvajok

Letartóztatta azt a betörőpárost a bíróság, akik ellen szabálysértési értékre üzletszerűen, egy vagy több közokirat vagy magánokirat, készpénz helyettesítő fizetőeszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége és más bűncselekmények miatt nyomoz Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

2021. március 28-án és 2021. március 29-én a két gyanúsított lopási szándékkal, legalább hét alkalommal közelített meg különböző Pest megyei házakat. Mindezt úgy, hogy miközben az idősebb férfi bement az ingatlanokba, a fiatalabb terhelt a háttérben figyelt, hogy társát ne zavarják meg. Hat esetben nem keletkezett lopási kár a cselekmény során, mert miután az idősebb gyanúsított bejutott a lakásokba vagy az udvarokba, az ott élők, illetve a szomszédok megzavarták őt. Egy esetben viszont egy előszobában lévő női táskából az idősebb gyanúsított kivett egy pénztárcát, amellyel távozott a helyszínről. Ezzel 35.000 forint készpénzt, két bankkártyát, a sértett személyi igazolványát, lakcímkártyáját, jogosítványát, adó- és TAJ kártyát, valamint a sértett lányának személyes okmányait tulajdonította el.

Bejelentett munkahellyel, igazolt jövedelemmel a gyanúsítottak nem rendelkeznek. A terhükre rótt cselekményt az egyik férfi büntetőeljárás hatálya alatt, míg társa felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt látszik elkövetni, így szabadlábon hagyásuk esetén fennáll velük szemben a bűnismétlés veszélye. Továbbá a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire tekintettel az ügyészi indítvány szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése indokolt velük szemben.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a terhelteket és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. május 1-ig. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. április 1.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály