Budapest Környéki Törvényszék – Szalmabálákat gyújtogatva akart bosszút állni főnökén a vádlott – ügyében gyorsított eljárásban döntött a bíróság

Szervezeti egység
Balassagyarmati Törvényszék

Több száz széna- és szalmabála lobbant lángra, miután a terhelt dühében kezdett gyújtogatásba. Ellene az ügyészség jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt emelt vádat, a Ceglédi Járásbíróság pedig 2021. szeptember 23-án gyorsított bíróság elé állításos eljárásban hozott ítéletet az ügyben.
A vádlott lovászként dolgozott egy cégnél, amelynek a telephelyén lakott. Miután a főnökével többször szóváltásba keveredett a munkavégzést érintő kérdések miatt, a terhelt megharagudott a felettesére. 2021. augusztus 7-én a férfi nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd másnap hajnalban szándékosan meggyújtott néhány olyan széna- és szalmabálát, amely a cég telephelyének közelében állt. Ezt követően a vádlott elment a munkásoknak fenntartott faházba és lepihent. Közben azonban a tűz továbbterjedt és a lángoknak összesen 360 darab szalmabála és 600 darab szénabála vált martalékául. Ezzel a férfi összesen 8.640.000 forint kárt okozott a sértettnek.
A terhelt letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2021. augusztus 25-én rendelte el.
A bíróság a tárgyaláson a férfit rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek, amelyért őt 2 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A döntést az ügyész és a vádlott tudomásul vette, azonban a védő enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

A tárgyaláson eljáró bíró a bűnismétlés, valamint a szökés, elrejtőzés veszélye miatt fenntartotta a vádlott letartóztatását a bíróságnak a másodfokú tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig. Mivel a végzést az ügyész, a terhelt és a védő is tudomásul vette, így az végleges és végrehajtható.

Budapest, 2021. szeptember 23.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály