Budapest Környéki Törvényszék - Szemet vetett egy utas mobiltelefonjára, késsel is fenyegetőzött

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt tartóztatott le egy férfit a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. november 26-án.  Az ügyben a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság indított nyomozást.

2020. november 23-án buszmegállóban várakozva telefonján zenét hallgatott a sértett, amikor a gyanúsított odalépett hozzá, aki fenyegető tekintetével, majd zsebkésével hadonászva keltett félelmet a férfiban és cigarettát kért a sértettől. Amikor a férfi megkínálta, a gyanúsított a cigarettatárcát magához vette, majd lökdöste és provokálta a sértettet. Amikor megérkezett a busz, a sértett és a gyanúsított is felszállt. A buszon a sértett mellé ült a gyanúsított, fenyegetését pedig tovább folytatta, miközben a férfit a busz ablakához szorította és kérdezgette a telefonja értékéről, illetve, hogy mennyi pénz van nála. Mielőtt a gyanúsított leszállt a buszról, megfenyegette a sértettet, hogy amennyiben bárkinek szól a történtekről, annak következménye lesz.
A sértett röviddel ezután leszállt a buszról és értesítette a rendőrséget. 

Az ügyészi indítvány szerint letartóztatásának elrendelése szükséges és indokolt, mivel a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén tartani lehet attól, hogy a bizonyítást tanúk befolyásolásával nehezítené. Alappal feltételezhető az is, hogy a bűncselekmény elkövetését – kábítószer vásárlása céljából – készpénz, illetve értéktárgy szerzése motiválta, ezért szabadlábon hagyása esetén fennáll a veszélye annak is, hogy hasonló jellegű bűncselekményt követne el. 
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatást az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. december 26-ig. 
A döntést a felek tudomásul vették, így a végzés végleges.

Budapest, 2020. november 26.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály