Budapest Környéki Törvényszék - Társával kokaint árult – letartóztatta a bíróság

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 8-i ülésén egy hónapra elrendelte annak a férfinak és társának a letartóztatását, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 
A büntetett előéletű I. r. gyanúsított 2019 januárjától heti rendszerességgel kokaint és marihuánát adott el a II. r. gyanúsítottnak 17.000-20.000 forint/gramm áron. A gyanúsítottak a kábítószert a továbbiakban 7 millió forint értékben továbbadták. A nyomozás adatai alapján a II. r. gyanúsított 1 millió forint értékben budapesti és gödi lakosok részére terítette a kokaint, az autójából pedig Vácon a 2019. november 5-i rendőri intézkedést követően a hatóság 17 gramm kábítószergyanús anyagot foglalt le. Ugyanezen a napon más helyszínen az I. r. gyanúsított ruházatának átvizsgálásakor 96 gramm fehér színű kábítószernek tűnő anyagot, 1.189.500 forint készpénzt is felleltek a nyomozók. Az I. r. gyanúsított lakóhelyén a házkutatás során megállapítást nyert, hogy az I. r. gyanúsított extasy, speed és marihuana típusú kábítószerekkel is kereskedett.

Az előzetes szakértői vélemények szerint az így lefoglalt és vélelmezetten átadott kábítószer kokain-bázis koncentrációja meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát. A fentiek alapján a gyanúsítottak cselekménye jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének a megállapítására alkalmas.

A gyanú tárgyát képező cselekmény - melynek büntetéssel fenyegetettsége 5 évtől 20 évig, vagy életfogytiglani szabadságvesztés - tárgyi súlya, a kiszabható büntetés nagysága, valamint a bűncselekmény jellege miatt alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak megszöknének, vagy elrejtőznének, megpróbálnák az eljárásban jelen lévő más személyeket befolyásolni és ezzel veszélyeztetnék a bizonyítási eljárás eredményességét. 

Mindezekre figyelemmel a bíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2019. december 8 napjáig. 
A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, az I. r. gyanúsított és védője, illetve a II. r. gyanúsított fellebbeztek a döntés ellen, a II. r. gyanúsított védője 3 napon belül megteheti nyilatkozatát.
A döntés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. november 8.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály