Budapest Környéki Törvényszék - Több célra szerzett be kábítószert a gyanúsított

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Ügyfelei kiszolgálása mellett saját fogyasztásra is felhasználta az otthonában tárolt kábítószert az a férfi, aki ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indított eljárást. Az ügyészség indítványozta a terhelt letartóztatását - a kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája 2021. szeptember 24-én rendelte el.
2021. szeptember 22. előtt a gyanúsított megszerzett és otthonában tárolt kábítószert. A készletből heti rendszerességgel fogyasztott, emellett pedig több személynek értékesített is marihuánát, mindezt úgy, hogy a kábítószert előre kimért adagokba porciózta és 3000 forint/gramm áron kínálta.

Tekintettel a terhére rótt cselekmény tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés), a terhelttel szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Mindemellett a tanúk befolyásolásával, illetve a tárgyi bizonyítékok elrejtésével vagy megsemmisítésével a bizonyítást megnehezítheti. Továbbá az ügyészi indítvány szerint szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követhet el, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat, és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. október 24-ig. 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a férfi védője nem volt jelen, így jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére. A végzés így nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. szeptember 24.

                      Budapest Környéki Törvényszék