Budapest Környéki Törvényszék - Több millió forintos tételben üzletelt csempészcigarettával egy férfi

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 5-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. november 8-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt nyomoz.

2019 májusa óta a gyanúsított rendszeresen, kereskedelmi mennyiségben vásárolt és értékesített jövedéki adózás alól elvont dohányterméket. 2019 decemberében 23.500 doboz cigarettát rendelt, amelynek átvételével és szállításával egy másik férfit bízott meg. Amikor a szállítmányt tartalmazó kocsival a férfi Budapest felé tartott, a NAV Bevetési Igazgatósága ellenőrzés alá vonta, majd a járművet és a benne található dohányárut lefoglalta.
2020 februárjában a gyanúsított egy tehergépjárművet adott át egy férfinak, azzal a céllal, hogy értékesítse a járműben található több mint 15.000 doboz, jövedéki adózás alól elvont cigarettát és 55 kg vágott dohányt. 

A két bűncselekmény összesített elkövetési értéke közel 60.000.000 Ft.

A gyanúsított román állampolgár, magyar okmányokkal nem rendelkezik. Magyarországhoz sem munkahely, sem családi állapot nem köti, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne. Továbbá fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye, illetve a bizonyítási eljárás veszélyeztetése. Mindezek alapján az ügyészség kezdeményezte a gyanúsított ellen korábban hozott kényszerintézkedés meghosszabbítását.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatás meghosszabbítását.
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és két védője fellebbezett.
A végzés nem végleges, de végrehajtható.
 
Budapest, 2020. augusztus 5.

 
                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály