Budapest Környéki Törvényszék - Törött sörösüveggel követelt kábítószert egy társaságtól a terhelt – tettlegességig fajult az összetűzés

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt a Monori Rendőrkapitányság indított eljárást abban az ügyben, melynek gyanúsítottjával szemben a Budakörnyéki Járásbíróság 2023. március 7-én a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el.

2023. március 4-én a gyanúsított egy vonaton utazott. Ott meglátta, hogy négy másik személy a mosdóba megy, hogy alkoholt fogyasszanak. Mivel a terhelt azt hitte, hogy a négyes csoport tagjainál kábítószer is van utánuk ment, majd a mosdó ajtaját ütni és rugdosni kezdte. Közben azt kiabálta a bent tartózkodóknak, hogy adjanak neki kábítószert. Ekkor kijött a négy személy és közölték a férfival, hogy nincs náluk kábítószer. Ezt a gyanúsított nem hitte el, ezért megpróbálta az egyiküket megütni, de közben elcsúszott, így nem járt sikerrel. Ezt követően a terheltet többször megütötte a vele szemben álló négy személy, majd a szomszédos fülkébe távoztak. Nem sokkal később a gyanúsított egy törött sörösüveggel a kezében követte őket, miközben életveszélyes fenyegetéseket kiabált. Amikor a társaság felé ment az egyik férfi odaugrott és megpróbálta megrúgni a terheltet, aki sérülést okozott ellenfelének a törött üveggel. Ezt látva a négyes csoport egy másik tagja a gyanúsított és a sérült férfi közé állt. Neki a terhelt a feje felé szúrt. Bár a férfi kitért a mozdulat elől, a nyakánál megsérült. Ezt látva a gyanúsított gyorsan távozott a fülkéből, a vonat kalauza pedig értesítette a rendőrséget és a mentőszolgálatot.

Figyelemmel az eljárás tárgyát képező bűncselekmények kirívóan erőszakos jellegére és módjára, megalapozottan feltehető, hogy a sértetteket, tanúkat a gyanúsított szabadlábon maradása esetén megfélemlítené, illetve befolyásolná, ezzel pedig nehezítené a bizonyítási eljárást. Továbbá az előéletére, illetve arra tekintettel, hogy a terhelt ellen több eljárás is folyamatban van, fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye. Mindezek miatt az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított letartóztatása indokolt.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. április 7-ig. 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. március 7.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály