Budapest Környéki Törvényszék- Újabb embercsempészt tartóztatott le a bíróság

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indított nyomozást egy férfi ellen, akit a Budakörnyéki Járásbíróság 2020. november 24-én letartóztatott.
A rendelkezésre álló adatok alapján az észt állampolgárságú gyanúsított 2020. november 21-én kora este az M1 autópályán észt rendszámú személygépkocsijával Ausztria felé tartott azzal a céllal, hogy a járműben utazó, Magyarországon nem jogszerűen tartózkodó két marokkói és két eritreai állampolgárt segítse az országhatár átlépésében. 

A gyanú tárgyát képező bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Tekintettel arra, hogy a gyanúsított külföldi állampolgár, magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Tartani lehet továbbá attól is, hogy szabadlábra kerülése esetén a bizonyítást a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek befolyásolásával, megfélemlítésével veszélyeztetné.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. december 24-ig. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett. 
A végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. november 24.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály