Debreceni Ítélőtábla - Gondatlanul járt el a céllövöldés

Szervezeti egység
Debreceni Ítélőtábla

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a másodfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2019 januárjában V. J. vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 októberében a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, ezért őt 1 évre próbára bocsátotta. Az ítélet ellen a védő fellebbezett felmentésért.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2017 májusában a vádlott Biri településen egy zártkörű rendezvényt tartott kb. 70 főnek. Az ingatlanon kialakítottak egy céllövöldét, amihez a légpuskákat a vádlott biztosította. A vádlott a jelenlévőknek tartott egy tájékoztatást, melyen elmondta a légpuskák használatáról, hogy azt mindenki saját felelősségére használhatja, gyermek csak felnőtt felügyeletével lőhet, és lőni csak a céltábla irányába lehet. A rendezvényen egy légpuskával egy gyermekkorú kisfiú lábon lőtt egy másik kisfiút, aki 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. 

Debrecen, 2020. február 25.

Debreceni Ítélőtábla Sajtóosztály