Debreceni Ítélőtábla – Helybenhagyták az ítéletet abban az ügyben, melyben a fűtésre használt kenyérsütő egy gyermek halálát okozta

Szervezeti egység
Debreceni Ítélőtábla

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2020 júniusában B. G. S. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. Az ítélet ellen a védő enyhítésért fellebbezett. 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott az általa nevelt 4 kiskorú gyermekével élt Miskolcon. A házban a gázkazán biztosította a fűtést, de mivel rossz anyagi helyzetben voltak, a gázért úgynevezett feltöltőkártyával fizettek. 2019 februárjában a kártyáról elfogyott a pénz, és vasárnap lévén azt feltölteni sem tudták, a hideg téli idő miatt más fűtési módot alkalmaztak. A sértett szobájában egy elektromos kenyérsütő gépet helyeztek el, a földön, a sértett ágyának végénél. A gépre azonban éjszaka rácsúszott a takaró, ami tüzet okozott. A tüzet először a vádlott észlelte, aki felkeltette édesanyját, illetve próbálta menteni az ötéves sértettet, de a gyerekszobába a nagy füst miatt nem tudott bemenni. Közben egy járókelő is észlelte a tüzet, és értesítette a tűzoltókat, és próbálta menteni a házban lévőket, de a kisgyermeket neki sem sikerült kihoznia. A gyermek olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

2020. október 6.

Debreceni Ítélőtábla Sajtóosztály