Debreceni Törvényszék - Börtönbe megy az a vádlott, aki megharapott egy rendőrt Hajdú-Bihar vármegyében

Szervezeti egység
Debreceni Törvényszék

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2024. június 19-én tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki megharapott egy rendőrt Püspökladányban.

A másodfokú bíróság a hivatalos személy elleni erőszak bűntette, testi sértés bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Püspökladányi Járásbíróság 2024. február 8-án meghozott ítéletét megváltoztatta. A döntés akkor azért nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett

A törvényszék a vádlott 3 év 6 hónapos börtönbüntetését jogerősen 3 évre enyhítette. A bíróság ugyanakkor nem változtatta meg az elsőfokú ítélet azon részét, amely szerint a vádlottat a közügyektől 3 évre, a közúti járművezetéstől pedig végleges hatállyal el kell tiltani.

A törvényszék a szabadságvesztés tartamának enyhítését azért látta indokoltnak, mert a vádlott a büntetőeljárás során több mint másfél évig szabadságelvonással járó kényszerintézkedés hatálya alatt állt, továbbá a bíróság figyelembe vette az időmúlást is a büntetés kiszabása során.

Az ítélet lényege szerint a rendőrök 2022. szeptember 26-án, 13 óra körül ittas állapotban történt járművezetés miatti lakossági bejelentés alapján megjelentek egy Hajdú-Bihar vármegyei bank épületénél intézkedés céljából. A bejelentő meghallgatását követően a járőrök rejtve figyelték a bejelentésben megjelölt személygépkocsit, amely a pénzintézet előtti szervizúton parkolt, majd látták, ahogy egy férfi beszáll a járműbe és elindul.
A sofőr észrevette a szolgálati gépkocsit, ezért a rendőrök elől kitért és haladt tovább. A rendőrök megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával próbálták megállítani a férfit, aki megközelítőleg egy kilométeren át menekült.
A vádlott a lakóhelye előtt megállt, befutott az ingatlanba és bezárkózott nappaliba. A rendőrök testi erővel próbálták benyomni az ajtót, amelyet a férfi az édesanyja hatására engedett csak el, majd hirtelen a konyhában lévő hűtőgéphez futott, amelyből kivett egy dobozos sört azért, hogy azt megigya. A rendőrök többször felszólították a vádlottat, hogy vesse alá magát az intézkedésnek, végül testi kényszert kellett alkalmazni a férfival szemben. A vádlott folyamatosan ellenállt, karjait ökölbe szorította és azokat a mellkasa alá húzta, majd megharapta az egyik rendőr ujját, azon nyílt sebbel járó, 8 napon túl gyógyuló sérülést okozott.

A bíróság döntése jogerős.

Debrecen, 2024. június 19.

Debreceni Törvényszék Sajtóosztály