Debreceni Törvényszék – Életveszélyes sérülést okozott diáktársának

Szervezeti egység
Debreceni Törvényszék

A Debreceni Törvényszék 2023. június 28-án, előkészítő ülésen kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a fiatal lányt, aki féltékenység miatt megkéselte diáktársát Debrecenben.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.
Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomást és a lányt bűnösnek mondta ki életveszélyt okozott testi sértés bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ezen felül elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.
Az ítélet szerint a vádlott és a kiskorú sértett iskolatársak voltak a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, mindketten egy debreceni középiskolába jártak. A vádlottnak tudomása volt arról, hogy volt barátjának párkapcsolata alakult ki a sértettel, azonban ezt nem tudta elfogadni, ezért 2023. január elején vita alakult ki a két lány között. Később internetes alkalmazásokon keresztül üzengettek egymásnak. A bűncselekmény előtti napokban megállapodtak abban, hogy a vitájukat személyesen rendezik. 

A találkozásra 2023. január 25-én, a tanítást követően az iskola mögötti játszótéren került sor, a közelben tartózkodtak ismerőseik, barátaik is. A játszótéren a vádlott és a sértett újra szóváltásba keveredett, szidták és sértegették egymást, majd a vita dulakodássá fajult, a vádlott testközelbe került a sértetthez, a kabátzsebéből elővett egy pillangókést, majd a hegyével lefelé tartva csapkodott a fiatal lány irányába. A vádlott háromszor megvágta a sértett bal vállát és egyszer megszúrta őt a mellkasán, a hónalj vonalában. Ezt észlelve a sértett ismerősei odamentek hozzájuk és a vádlott kezéből kivették a pillangókést, azonban a fiatalkorú nő továbbra sem hagyott fel támadó szándékával, a sértettel dulakodni kezdett. Eközben mind a ketten a földre estek, egymást rángatták és testszerte megütötték. A bántalmazás következtében a sértett szúrt, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a kés többszöri használatát, továbbá azt, hogy életfontosságú testrészeket is értek a szúrások, köztük a sértett mellkasát. A vádlott napokkal előtte már tervezte a bűncselekményt és az egyik közösségi oldalon provokálta is a sértettet. 
Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, a vádlott rendezett családi körülményeit, hogy a szülei is büntetlen előéletűek, a tanulmányait rendezetten végzi, a nyomozás során végig együttműködött a hatósággal, tettét megbánta és beismerő vallomást tett.
A bíróság döntése jogerős.

Debrecen, 2023. 06. 28.

Debreceni Törvényszék Sajtóosztály