Debreceni Törvényszék - Üldözőbe vette volt barátnőjét, veszélyeztette a közúti közlekedést

Szervezeti egység
Debreceni Törvényszék

A Debreceni Járásbíróság 2023. szeptember 21-én előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, azonban a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a bíró az ügyet tárgyalásra utalta.

Az ítélet szerint a vádlott 2021. december 14-én 18 óra 45 perc körül az általa vezetett BMW típusú személygépkocsival közlekedett Debrecenben, a Martonfalvi utcán, amely során követte a korábbi barátnője, szintén BMW típusú gépkocsiját. A nő nem egyedül tartózkodott az autóban, hanem két ismerőse is vele utazott. Haladása során a vádlott gépjárművével utolérte, majd szándékosan hátulról nekiütközött az előtte közlekedő személygépkocsinak. A férfi üldözőbe vette volt barátnőjét, akinek gépkocsijába a Dóczy József utcában hátulról ismét nekiütközött. A sértett egy közeli autóbuszmegállóban lehúzódott, ezt észlelte a vádlott, és autója oldalával nekihajtott a nő járművének. A megrémült nő ekkor gázt adott és a Pallagi út irányába indult. A vádlott a nő nyomába eredt, majd az Auguszta előtt lévő parkolóban újra nekiütközött a sértett gépkocsija hátsó részének. A két gépkocsi a Nagyerdei körúton jobbra kanyarodott, majd az Egyetem tér irányába haladtak. Az ott található körforgalomba mind a ketten behaladtak. A sértett a körforgalmat a Dóczy József utca irányába akarta elhagyni, ekkor a vádlott gépkocsijával újra nekihajtott a nő autójának, amit tolni kezdett. A körforgalomban egy teljes kört így tettek meg, majd a Dóczy József utca felé haladtak. Forgalmi okból a Bolyai utcai kereszteződés előtt a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt mindketten megálltak, ekkor a vádlott kiszállt az autójából és odaszaladt volt barátnője járművéhez, amelynek hátsó szélvédőjére ráütött.

A férfi agresszív, kirívó viselkedése alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat váltson ki. Az esetről értesítették a rendőrséget, közben a megrémült nő gépkocsijával elhajtott a Bolyai utca irányába azért, hogy az időközben úton lévő rendőrök a vádlottat intézkedés alá tudják vonni. 

A vádlott kitartó jelleggel üldözte volt barátnőjét, a rendőri intézkedésig mintegy 4,2 kilométert tettek meg. Személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott közlekedési magatartása közvetlen módon veszélyeztette a másik gépjárműben tartózkodó személyek életét, testi épségét.

A tárgyaláson a vádlott nem tagadta a bűncselekményt, a bíróságtól csak enyhébb büntetést kért az ügyészség mértékes indítványához képest. 
Az elsőfokú bíróság a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a mértékes indítványnak megfelelően 50 nap elzárásra és 240.000 forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.
A bíró az ítélet indokolásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott magatartásával több személyt veszélyeztetett, a bűncselekményt kitartó szándékkal követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, beismerte tettét, valamint azt, hogy időközben született egy kiskorú gyermeke, akiről gondoskodnia kell. 
A bíróság ítélete nem jogerős. Az ügyészség a döntést tudomásul vette, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Debrecen, 2023. szeptember 21.

Debreceni Törvényszék Sajtóosztály