Debreceni Törvényszék - Vezetett, pedig el volt tiltva – távmeghallgatás keretében született jogerős végzés

Szervezeti egység
Debreceni Törvényszék

Szabálysértési eljárás során is sikeresen vizsgázott a bírósági távmeghallgatások megtartására kialakított “Via videó” rendszer a Debreceni Járásbíróságon. Ezúttal a Debreceni Rendőrkapitányság fogdáját kapcsolták össze a bíróság távmeghallgató tárgyalójával 2019. június 12-én, amely során a bírósági titkár egy szabálysértési őrizetbe vett férfi ügyében döntött.

Az 54 éves férfi az M3-as autópályán közlekedett személygépkocsival 2019. június 11-én 14 óra 50 perc körül Budapest irányába, amikor őt a rendőrök megállították és igazoltatták. Az intézkedés során a járőrök megállapították, hogy a férfit a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság a közúti járművezetéstől 2018. november 5-én 2 évre jogerősen eltiltotta.
A járásbíróság a távmeghallgatás keretében meghozott jogerős végzésében a járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértés elkövetése miatt 80.000 forint pénzbírságot szabott ki, illetve további 1 évre eltiltotta a férfit a közúti járművezetéstől is.

Szabálysértési ügyben először alkalmazta ezt a technikát a Debreceni Járásbíróság, ahol a megyében elkövetett valamennyi szabálysértési ügyet tárgyalják, a kapcsolat pedig a tárgyalás időtartama alatt kifogástalanul működött.
A pozitív tapasztalatokra, valamint bíróság és a rendőrség közötti kiváló szakmai kapcsolatra tekintettel a jövőben több a szabálysértési ügyben őrizetben lévő személy ügyét fogják így tárgyalni.
A távmeghallgató rendszer alkalmazásával az eljárás költséghatékony, valamint időt lehet vele megtakarítani, továbbá a technika alkalmazásával kiküszöbölhető az eljárás alá vont személy szállításával járó szükségtelen kockázat is. 

 

Debrecen, 2019. június 12.

Debreceni Törvényszék Sajtóosztály