Fővárosi Ítélőtábla - Jogerős ítélet a terrorszervezetek propagandatermékeit terjesztő férfi ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Ítélőtábla

A háborús uszítás bűntette miatt T. D. Sz. vádlott ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak sem a súlyosításra irányuló ügyészi, sem a vádlott felmentését célzó védelmi fellebbezéseket, a mai napon kihirdetett ítéletével csak járulékos kérdésekben hozott eltérő döntést, az elsőfokú bíróság ítéletét egyebekben helybenhagyta. Az eljárás ezzel jogerősen befejeződött.

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. január 25-én kihirdetett ítéletével T. D. Sz. vádlottat háborús uszítás bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a magyarországi születésű vádlott harcra buzdító, dzsihadista tartalmakat tett közzé német online felületen. Azonosítása és elfogása a német hatóságok és a Terrorelhárítási Központ együttműködésének köszönhetően sikerült.

Miután egy németországi székhelyű online felületen különböző felhasználók az Iszlám Államhoz és az Al-Kaidához köthető propagandaterméket (főként muszlim kultúrkörben ismert, harcra buzdító, erőt demonstráló indulókat) tettek közzé, a német hatóság felvette a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal. Nekik azt az információt adták, hogy Magyarország tekintetében is beazonosítottak egy személyt, aki 2018 és 2019 között összesen 18 file-t töltött fel a felületre. Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról. Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat és azokat továbbította a TEK számára. Ezt követően a magyar hatóság email címek alapján felderítette a vádlott nevét, szolgáltatóját, illetve IP címeit. Mindemellett a férfinak az egyik közösségi oldalon is fellelhető volt a profilja, amelyből a lakhelye is kiderült.

A döntés ellen az ügyész súlyosítás érdekében nyújtott be jogorvoslatot, míg a vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés miatt jelentett be fellebbezést.

A teljeskörű felülbírálat eredményeként az ítélőtábla megállapította, hogy a törvényszék a perrendi szabályok megtartásával folytatta le az eljárást. Ügyfelderítési kötelezettségének maximálisan eleget tett. A bizonyítékok okszerű mérlegelésével megalapozott tényállást állapított meg. Abból helytállóan következtetett a vádlott bűnösségére. A vádlott által az interneten közzétett dalok alkalmasak voltak arra, hogy az Iszlám Államot dicsőítsék és közvetett módon a terrorista módszerek alkalmazására buzdítsanak. A vádlott védekezésével szemben a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható volt, hogy a vádlott a feltöltött tartalmak jelentését ismerte, azokkal azonosult és szándéka a terrorista eszmék népszerűsítésére irányult. Cselekményével terrorizmust támogató hírverést folytatott.

A törvényszék által kiszabott büntetés megfelelően szolgálta a büntetési célok elérését, annak sem súlyosítására, sem enyhítésére az ítélőtábla nem látott lehetőséget.

Budapest, 2024. február 22.

Fővárosi Ítélőtábla Sajtótitkárság