Fővárosi Törvényszék - Bár a vagyoni hátrány teljes mértékben megtérült, elítélte a bíróság a terheltet

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék 1 év 10 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 1.050.000 forint pénzbüntetésre, valamint gazdasági társaságban betöltött tisztségviselő foglalkozástól eltiltásra ítélte egy költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás II. rendű vádlottját.  

Az ítélet szerint az ügy I. rendű terheltje – az ő esetében a bíróság már az előkészítő ülésen döntött –  kft.-je nevében vállalta, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével lőszer gyártására és tárolására alkalmas speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot épít. A II. rendű vádlott az általa képviselt kft. nevében valótlan tartalmú számlákat állított ki az I. rendű vádlott kft.-je részére, ezek alapján pedig az I. rendű vádlott támogatási összegeket igényelt. A számlákon szereplő gazda-sági események nem valósultak meg, a számlák kiállításának és benyújtásának célja a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 130 millió forint, a veszélyeztetett érték pedig meghaladja a 140 millió forintot.

A bíróság a II. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettében, valamint folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, azt, hogy a terhére rótt bűncselekményt bűnsegédként követte el, valamint azt is, hogy a vagyoni hátrány teljes mértékben megtérült. Súlyosító körülményként vette ugyanakkor figyelembe a bíróság a közbizalom elleni bűncselekmény folytatólagos elkövetését.  

Az ítélettel szemben az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozat megtételére 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be.