Fővárosi Törvényszék - A bíróság elrendelte egy unokázós bűncselekménnyel gyanúsítható személy letartóztatását

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság a mai napon elrendelte egy olyan személynek a letartóztatását, akit bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalással gyanúsítanak.

Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását, amit a bíróság – az ügyészi indítványt megalapozottnak értékelve – el is rendelt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2020. július 25-én – kihasználva az ügy idős korú sértettjének hiszékenységét és ijedelmét – magát a 83 éves illető fiának kiadva azzal hívta fel őt, hogy készpénzre van szüksége, mivel megfenyegették, megverték, a száját összetörték – ezért nem tud rendesen beszélni sem –, elvették az autóját, a telefonját és ha nem fizet, még nagyobb bajba kerül. A sértett 2.600.000 Ft-ot szedett össze a lakásából, amit berakott a telefonáló által kért borítékba. Az ismeretlen telefonáló ezután arra kérte a sértettet, hogy sétáljon el egy általa meghatározott helyre és ott adja át a borítékot egy barátjának. Miután a sértett közölte a telefonálóval, hogy az egészségi állapota miatt nem tud elmenni a megadott helyszínre, a jelen ügy gyanúsítottja jelent meg a sértett tartózkodási helyén és hozzá bemenve átvette a tőle a 2,6 millió forintot tartalmazó borítékot. A sértett idős koránál fogva a magát az ő fiának kiadó személy által elmondottak miatt annyira megijedt, hogy eszébe sem jutott, hogy nem a fia van a vonal másik végén, de az sem, hogy a telefonhívás során neki mondottak valóságtartalmát ellenőrizze. A gyanúsítottat a sértett által lakott idősek otthonából való távozása során érte tetten a nyomozó hatóság. A bűncselekménnyel okozott kár 2.600.000 Ft, ami lefoglalás útján megtérült. 

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének megállapítására alkalmas. A megalapozott gyanút a sértett és a tanúk vallomásai, továbbá hívásforgalmi adatok támasztják alá. 
A bíróság a személyre szóló megalapozott gyanú vizsgálata során összevetette a terhelt védekezését a tanúk vallomásával, és arra jutott, hogy utóbbiak – a tettenéréssel együtt – kellően alátámasztják a csalás bűntette minősített esetének megalapozott gyanúját jelen ügy terheltjével szemben.
A nyomozás az elkövetői kör felderítése és az ehhez az elkövetői körhöz tartozó valamennyi bűncselekmény azonosítása terén még kezdeti szakaszban van. A rendelkezésre álló adatok alapján a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bűntársaival való kapcsolatfelvétel és összejátszás útján a bizonyítási eljárás eredményességének meghiúsítására, megnehezítésére törekedne.
A gyanúsított többször volt már büntetve, így előélete alapján megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés alkalmazása nélkül újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bíróság a bűnismétlés veszélyét – tekintettel arra, hogy a terheltnek állítása szerint van munkahelye, visszaesőnek pedig nem minősül – kisebb súllyal állapította meg, amely a személyi szabadság teljes elvonására nem adna kellő alapot, ugyanakkor a nyomozás érdeke és a bizonyítás megnehezítésének veszélye jelenleg szükségessé teszi a gyanúsított letartóztatását, hiszen a konspiratív módon elkövetett, a társadalomra igen veszélyes bűncselekmény felderítéséhez fűződő közérdek megkívánja a terhelt izolációját.

A végzés végleges.

Budapest, 2020. július 28.                 

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály