Fővárosi Törvényszék - A bíróság ítéletében kimondta: a korrupció minden formája elítélendő

Szervezeti egység
Tatabányai Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék 2024. január 10-én kihirdetett elsőfokú – nem jogerős ítéletével – 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől és 5 év szakértői tevékenységtől, mint foglalkozástól eltiltásra ítélt egy igazságügyi szakértőként is tevékenykedő pszichiátert, akit hatósági eljárásában elkövetett vesztegetés, továbbá büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás bűntettével vádolt az ügyészség. 

Az ítélet szerint 2019-ben szexuális erőszak bűntettének gyanúja miatt nyomozás volt folyamatban egy olyan ügyben, amelyben a feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlen személyek 2017-ben szexuálisan zaklatták. A feljelentéshez becsatoltak egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri egyesített szakvéleményt, amelyet a vádlott – aki egy pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosa, egyben igazságügyi szakértő –, valamint az ő szakértőtársa készített. A szakvélemény szerint a kiskorú sértett személyes vizsgálata során a szakértők arra jutottak, hogy a gyermekkel szemben korábban akár szexuális abúzust is elkövethettek. Ezt követően a feljelentő jogi képviselőjének indítványa alapján a nyomozó hatóság a kiskorú sértett pszichológiai vizsgálatára kirendelt egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt, aki egyébként a vádlott munkatársa volt. A gyermek vizsgálatát követően a terhelt felhívta a kollégáját és a fenti eljárásról érdeklődött nála. Amikor a szakértő közölte a vádlottal, hogy a feljelentésben foglalt állítások szerinte nem állják meg a helyüket, a terhelt megkérdezte, hogy esetleg ki lehet-e hozni mást a történetből? A nemleges választ követően a vádlott pár nappal később ismét megkereste kollégáját és jelezte neki, hogy az édesapának sokat megérne, ha valótlan tartalmú szakvélemény benyújtásával igazolnák a feljelentésben foglaltakat, vagyis azt, hogy a kisfiút szexuálisan zaklatták. Eközben a vádlott egy papírlapra ráírta azt, hogy „1 – 2 millió”. A felajánlott előnyre a pszichológus szakértő nem reagált.

Dr. Kárpáti György, a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke az ítélet szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a korrupciós bűncselekmények bizonyítása rendszerint szűk spektrumon mozoghat, hiszen szinte kizárt, hogy a cselekménynek közvetlen szem- vagy fültanúja akadna. A fentiek miatt a bíróságnak jelen eljárásban is az üggyel közvetlenül érintettek egymásnak ellentmondó vallomásait kellett összevetnie, és megállapítania azt, hogy ki állít valótlanságot. 

A minden apró részletre kiterjedő, teljeskörű bizonyítást követően a Fővárosi Törvényszék bírósági vagy hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés, továbbá hamis tanúzásra felhívás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, ezért őt halmazati büntetésül 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől és 5 év szakértői tevékenységtől mint foglalkozástól történő eltiltásra ítélte.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülmény volt például az, hogy a férfi több gyermek eltartásáról is gondoskodik. A bíróság megállapítása szerint a vádlott mögött megkérdőjelezhetetlen szakmai életút áll, igazságügyi szakértőként pedig elvárás vele szemben a büntetlen előélet, ezért esetében ez enyhítő körülménynek nem tekinthető. 
Indokolásában a bíróság kiemelte, hogy a korrupciós bűncselekmények semmilyen formája nem megengedett, a büntetőügyekben hatóság tagjaként eljáró személy által elkövetett ilyen cselekmények társadalomra való veszélyessége pedig kimagasló.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Budapest, 2024. január 10.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály