Fővárosi Törvényszék – Budapestre csempészte a 61 lenyelt heroinkapszulát – Fegyházbüntetésre ítélték

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, akit különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolt az ügyészség. 

Az ítélet szerint a terhelt 2021. május 21-ét megelőzően ismerkedett meg egy – ismeretlenül maradt – személlyel, aki megbízta őt azzal, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében heroinkapszulákat nyeljen le és szállítsa azokat Brüsszelből Budapestre. A vádlott 2021. május 22-én átvett és lenyelt 61 db, összesen 897,48 gramm heroint tartalmazó kapszulát, majd Budapestre utazott, ahol azonban a NAV Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai ellenőrzés alá vonták. A terheltnél elvégzett orvosi vizsgálat kimutatta a testüregében található kábítószert.

Az előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezen nyilatkozatait a bíróság elfogadta és a felszólalásokat követően ítéletet hirdetett. 

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, büntetlen előéletét, idősebb korát, együttműködő magatartását, valamint azt, hogy megbánta a tettét és egy nagykorú gyermekéről gondoskodik. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát és azt, hogy a terhelt a nemzetközi kapcsolatok felhasználásával a mennyiségi értékhatárt három és félszeresen meghaladó adagot hozott be az országba, mindezt anyagi haszonszerzés céljából tette.  

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

Budapest, 2022. szeptember 22.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály