Fővárosi Törvényszék - Bűnügyi felügyeletet rendeltek el a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított minisztériumi tisztségviselő ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra – 2021. április 1-ig – elrendelte annak a két férfinak a – mozgásukat technikai eszközzel nyomon követett – bűnügyi felügyeletét, akiket vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú lényege szerint az egyik terhelt vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó, aki tervezett új cégében jogtalan előnyként tulajdonrészt ajánlott a magas rangú minisztériumi tisztségviselőként dolgozó másik terheltnek, hogy az hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vezető beosztású terhelt az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.
A vállalkozó terhelt cselekménye bizonyítottság esetén hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettének, míg a másik terhelté vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt kérte a terheltek bűnügyi felügyeletének elrendelését.

A nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van, a tényállás tisztázása érdekében további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges. Az eljárás elsődleges érdeke a bizonyítás zavartalan, a terheltek befolyásától mentes lefolytatása. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást – tanúk vagy az eljárásban érintett más személyek befolyásolásával, értesítésével, bizonyítékok eltüntetésével vagy megsemmisítésével – megnehezítenék vagy meghiúsítanák, ezért az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelte bűnügyi felügyeletüket.

A végzés végleges.

2020. december 3. 

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály