Fővárosi Törvényszék - A családsegítő központ előtt késelték meg a gyermekét láthatásra kísérő anyát – előkészítő ülést tartott a bíróság

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék 2023. április 13-án előkészítő ülést tartott annak a férfinak az ügyében, akit előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádol az ügyészség. 

A vádirat szerint a terhelt és a sértett házastársak voltak. Kapcsolatuk megromlott, ezért a sértett kezdeményezte a házasság felbontását. A bontóper során a bíróság a házaspár kiskorú gyermekének felügyeletével kapcsolatban úgy döntött, hogy a terhelt – vagyis az apa – kizárólag minden második héten szombatonként 13 és 15 óra között – az erre kijelölt ún. családsegítő központban – tarthat kapcsolatot a gyermekével.
Ilyen előzmények után a terhelt elhatározta, hogy megöli a sértettet, a cselekmény végrehajtásának helyszínéül pedig a közös gyermekükkel esedékes kapcsolattartásra érkező nő gépjárművét választotta. 2021. április 24-én a kora délutáni órákban a sértett és gyermeke a nő által vezetett autóban várakoztak a kapcsolattartás kezdetére, amikor a vádlott a kocsihoz futott, beszállt, majd a nála lévő késsel azonnal a sértettre támadt. A nő a bántalmazás során elszenvedett sérülései következtében a helyszínen életét vesztette. A férfi futva távozott a helyszínről, megszabadult a kabátjától és maszkjától, majd később visszatért oda, hogy azt a látszatot keltse: épp akkor értesült a volt felesége sérelmére elkövetett bűncselekményről. 
A vádlott már a cselekményének megkezdésekor tisztában volt azzal, hogy közös gyermekük a gépkocsi hátsó ülésén tartózkodik, így tettét annak tudatában követte el, hogy az akkor alig 3 éves kisgyermek szemtanúja lesz édesanyja brutális bántalmazásának, illetve halálának.

Az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét, ezért a bíróság – a bizonyítási indítványok elhangzását követően – tárgyalásra utalta az ügyet. Az eljárás 2023. június 22-én a terhelt kihallgatásával folytatódik.

Budapest, 2023. április 13. 

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály