Fővárosi Törvényszék - Döntött a bíróság a hálapénzt elfogadó nőgyógyász ellen indult büntetőügyben

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék a vádlottat elsőfokú ítéletében 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 100 napi tétel pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság   4 év próbaidőre felfüggesztette. A pénzbüntetés egy napi tételének összegét 10.000 Ft-ban állapította meg azzal, hogy az összességében 1.000.000 Ft meg nem fizetése esetén börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Ezt meghaladóan a törvényszék a vádlott vonatkozásában 80.000 Ft összegű vagyonelkobzást rendelt el. 

Az ítélet szerint a terhelt szülész-nőgyógyász szakorvosként dolgozott egy budapesti egészségügyi intézményben, ahol a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás keretében kezelt betegeket, akiktől összesen öt alkalommal pénzt kért és fogadott el a különböző egészségügyi beavatkozásokért, azok szakszerű elvégzését követően. 

A bíróság jelentős enyhítő körülményként értékelte a vádlott idős életkorát, szakmai előéletét, büntetlen előéletét, az időmúlást, valamint azt, hogy életkora ellenére még jelenleg is praktizál, azóta sem indult ellene büntető, etikai eljárás. Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság ugyanakkor a többszörös halmazatot, valamint azt, hogy a bűncselekményeket a sértettek kiszolgáltatott helyzetét kihasználva követte el. 

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség képviselője a szabadságvesztés és a vagyonelkobzás mértékének felemeléséért, továbbá a foglalkozástól eltiltás kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést. 

Budapest, 2020. szeptember 24.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály