Fővárosi Törvényszék - Egy bankszámla megnyitása is lehet büntetendő cselekmény

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék a mai napon az előkészítő ülést követő tárgyaláson 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 10.000 Ft vagyonelkobzásra ítélte azt a férfit, akit az ügyészség bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettével vádolt.

A vádirat szerint egy ismeretlen személy 10.000 Ft-ot adott a vádlottnak azért, hogy ő a saját nevében bankszámlát nyisson és az okiratok mellett a számla feletti rendelkezési jogot (PIN kód, telekód stb.) is átadja az ismeretlen személy részére. A vádlott ezzel a cselekményével hozzájárult ahhoz, hogy az ismeretlen megbízó olyan pénz eredetét leplezze el, amely csalásból származott.

Az előkészítő ülésen a vádlott ugyan beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, de a bíróság – mivel nem értett egyet a bűncselekmény vádiratban szereplő jogi minősítésével – ezt nem fogadta el és tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet azonnal meg is tartott.

A bizonyítási eljárást követően a bíróság 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 10.000 Ft vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat, valamint rendelkezett a bűnügyi költségek viseléséről is. 

Indokolásában a bíróság kifejtette, hogy a vádlott esetében nem látta bizonyítottnak az egyenes szándékot. Azt nem lehetett megállapítani tényállási bizonyossággal, hogy a vádlott abból a célból nyitotta volna meg a bankszámlát, hogy azon az ismeretlen elkövető pénzügyi tevékenységet, így átutalásokat hajtson végre a csalásból származó pénz eredetének elleplezése céljából. A terhelt azzal sem volt tisztában, hogy az általa nyitott bankszámla a pénzmosási folyamatban végszámlaként vagy transzferszámlaként működik majd. A fentiek miatt a bíróság az ügyészi indítvánnyal szemben úgynevezett statikus pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, egészségi állapotát, őszinte megbánását, az eljárás során tanúsított jogkövető magatartását, az idő múlását, és azt, hogy egy nagykorú, de még tanuló gyermekét támogatja. Súlyosító körülményként vette figyelembe a hasonló cselekmények elszaporodottságát.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető, ezért döntött úgy, hogy a kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggeszti.

Az ügyészség, továbbá a vádlott és védője is tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.

2020. október 29.

                            Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály