Fővárosi Törvényszék - Egy csavarhúzóval bántalmazta a sértettet, aki később belehalt a sérüléseibe, előkészítő ülés volt az ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést és tárgyalást tartott abban a büntetőügyben, amelyben a vádlottat garázdaság vétségével és emberölés bűntettével vádolja az ügyészség.  

A vádirat szerint a terhelt és néhány ismerőse 2019. április 29-én egy kőbányai villamosmegállóban beszélgettek és italoztak. A vádlott egy idő után a társaságból több személlyel is vitába keveredett, velük szemben agresszívan, támadólag lépett fel. Egyiküket arcon is vágta, míg egy másik férfit homlokon ütött egy nála lévő, 13 cm szárhosszúságú csavarhúzó nyelével. Ezt követően a vádlott otthagyta a villamosmegállót. Az egyik sértett testvére – miután tudomást szerzett a fivérét ért sérelemről – a vádlott után ment, miközben szidalmazta és veréssel fenyegette őt. Mikor összetalálkoztak, a férfi arcon ütötte a vádlottat, mire ő a nála lévő csavarhúzóval szemen szúrta őt, majd elmenekült a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében kialakult sérülései miatt – a hetekig tartó kórházi ellátás ellenére – elhalálozott.

Az előkészítő ülésen a terhelt csak a garázdaság elkövetésében ismerte el a bűnösségét, az emberölés vonatkozásában jogos védelemre hivatkozott. A bíróság a köznyugalom elleni cselekmény vonatkozásában nem fogadta el a terhelt beismerését figyelemmel arra, hogy a két cselekmény szorosan kapcsolódik egymáshoz, így mindenképpen szükséges a teljeskörű bizonyítási eljárás lefolytatása. 

A vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, amelyekről döntött is a bíróság. Ezt követően tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet a vádlott nyomozati vallomásainak felolvasásával nyomban meg is kezdett, majd döntött a terhelt letartóztatásáról, amelyet a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt rendelt el az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig. A kihirdetett határozattal szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést. 

A következő tárgyalás 2021. szeptember 13-án lesz, akkor a vádlott és a tanúk kihallgatása, szakértők meghallgatása, valamint a kamerafelvételek vetítése várható.

Budapest, 2021. május 4.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály