Fővárosi Törvényszék - Egy ellenzéki politikus ellen indult büntetőügyben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék 2023. január 30-án nem jogerős ítéletével választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a terheltet, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette a politikust. 

Az ítélet szerint a vádlott a 2018. évi országgyűlési választás előtt az egyik politikai párt egyéni választókerületi országgyűlési képviselőjelöltjeként találkozott egy független jelöltként induló férfival, akit a jelöltségtől a visszalépés irányába próbált terelni. A független jelölt a beszélgetés alatt kitartott amellett, hogy a választásokon indulni kíván, ezért a vádlott felajánlotta neki a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését.
 
Az ítélet második pontja szerint a 2018. december 16-án az MTVA épülete előtt tüntetés volt. A már országgyűlési képviselő férfit – e pozíciójából eredően – több képviselőtársával együtt beengedték az épületbe, ahol ők a biztonsági osztály vezetőjével közölték, hogy öt pontból álló követelésüket szeretnék beolvastatni a köztelevízió adásában. Az osztályvezető az intézmény rendeltetésszerű működésének megzavarása elkerülése érdekében tájékoztatta arról az országgyűlési képviselőket, hogy mely területek minősülnek zártnak, védettnek. 2018. december 17-én délelőtt a vádlott több képviselőtársával ismételten megkísérelt bejutni az MTVA épületébe, ezt azonban a biztonsági őrség tagjai a stúdió ajtaja elé állva megakadályozták. Az eset során a képviselők – köztük a vádlott – testükkel a biztonsági őröknek többször nekifeszültek. 

A bíróság álláspontja szerint ez utóbbi eset kapcsán megállapítható volt, hogy bár a vádbeli időszakban az országgyűlési képviselők jogszerűen tartózkodtak az MTVA épületében, azonban a törvény arra nem ad lehetőséget, hogy a képviselők az adást megzavarják. A bírósági döntés értelmében az elítélt politikus kihívóan közösség ellenes magatartást valósított meg, ugyanakkor nem akart szándékos sérülést okozni a jogszerű magatartást tanúsító biztonsági őröknek, ezért a testi sértés bűntettét a szándék hiányában terhére nem lehetett megállapítani.

A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében bűnösnek kimondott politikust 900.000 forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette őt.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott terhére nem értékelhető időmúlást, valamint azt, hogy egy hozzátartozójáról ő gondoskodik. Súlyosító körülménynek tekintette a Fővárosi Törvényszék a garázdaság vétsége esetén a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát, míg a választás rendje elleni cselekmény kapcsán azt, hogy az elkövetés módja korrupciós jellegű volt.

Az ítélettel szembeni fellebbezések folytán az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Budapest, 2023. január 30.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály