Fővárosi Törvényszék - Előkészítő ülést és tárgyalást tartott a bíróság a nagyapja megölésével vádolt férfi ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben a terheltet emberölés bűntettével vádolja az ügyészség. 

A vádirat szerint a terhelt és nagyapja között megromlott a viszony, mert a férfi úgy vélte, hogy nagyapja szexuálisan közeledni próbált az élettársához. Kapcsolatuk egy idő után rendeződni látszott, ezért 2019. február 16-ra egy találkozót is megbeszéltek egymással. Miután a sértett által vezetett autóval leparkoltak egy élelmiszerüzlet parkolójában, a vádlott – minden előzmény nélkül, de feltehetően még a korábbi, féltékenységi konfliktus hatása alatt – egy éles tárggyal elvágta a sértett nyakát, aki ennek következtében elhunyt.

A vádlott az előkészítő ülésen – a vád ismertetését követően – nem ismerte be a bűnösségét és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Ezt követően a vád és a védelem képviselői előterjesztették bizonyítási indítványaikat, majd a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet nyomban meg is kezdett. 

A tárgyaláson a bíróság ismertette a vádlott nyomozás során tett vallomásait, a sértettre vonatkozó igazságügyi orvosszakértői véleményeket, valamint a vádlottra vonatkozó elmeorvos szakértői véleményeket. A védő által előterjesztett szabadlábra helyezési kérelmet a bíróság elutasította, és fenntartotta a vádlott letartóztatását az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig, mert a vádlottal szemben továbbra is fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be. 

A következő tárgyaláson – amely 2021. január 8-án lesz – a szakértők és tanúk meghallgatása várható.

Budapest, 2020. november 20.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály