Fővárosi Törvényszék - Előkészítő ülést tartott a bíróság a garázdaság vétségével vádolt ligetvédő aktivisták ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott abban a büntetőperben, amely garázdaság vétsége miatt indult ligetvédő aktivisták ellen.

A vád szerint a terheltek közül néhányan fém kerítéselemeket rongáltak meg a XIV. kerületi 56-os emlékmű melletti területen. Egy másik esetben a vádlottak közül öten – egy általuk betört OSB lapon keresztül – bementek az Ötvenhatosok terén lévő építési területre, ahol az ott lévő biztonsági őröket szidalmazták és feléjük köptek. Egyikük meg is dobta az egyik őrt egy OSB lap darabjával. Az ügyészség szerint a vádlottak kihívóan közösségellenes erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ezért csoportosan elkövetett garázdasággal és más bűncselekményekkel vádolja őket.

Az előkészítő ülésen – a vád ismertetése után – a vádlottak tagadták bűnösségüket és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról sem. Ezt követően a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, majd a bíróság megkezdte a tárgyalást az I. rendű vádlott kihallgatásával.

A következő tárgyalási nap 2020. november 27-én lesz, amelyen a vádlottak meghallgatása folytatódik.

Budapest, 2020. szeptember 15.  

             

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály