Fővárosi Törvényszék - Előkészítő ülést tartottak a csalással vádolt ügyvéd elleni bírósági eljárásban

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben a vádlottat többrendbeli, különböző mértékű kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, többrendbeli üzletszerűen elkövetett sikkasztás, többrendbeli ügyvédi visszaélés, befolyással üzérkedés bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség. Az okozott kár a vádirat szerint megközelítőleg 890 millió forint.

A vádirat szerint az ügyvédként dolgozó terhelt anyagi helyzete megromlott, ezért ismerőseitől kért kölcsönt ahhoz, hogy megélhetését, korábbi életszínvonalát finanszírozni, illetve az általa kért kölcsönöket törleszteni tudja. A sértetteket a tényleges anyagi helyzetét illetően tévedésbe ejtette, magát sikeres, jómódú ügyvédnek tüntette fel, azonban tisztában volt azzal, hogy a jellemzően rövid visszafizetési határidőkkel vállalt kölcsönök visszafizetését az anyagi helyzete nem teszi lehetővé. A fentieken kívül – egyes esetekben – a nála ügyvédi letétbe helyezett összegeket is eltulajdonította.
Az előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A védő azonban még a vádlott nyilatkozata előtt olyan orvosi iratokat csatolt be, amelyek tartalma alapján arra tett indítványt, hogy a bíróság rendelje el a vádlott igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálatát. Mivel a bíróság a becsatolt iratok alapján nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy a védő által hivatkozott, a vádlott beszámítási képességére vonatkozó, arra kiható egészségügyi állapot valóban fennáll-e, ezért a vádlott beismerő nyilatkozatának elfogadását megtagadta és nyomban tárgyalásra utalta az ügyet. A tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék meghallgatta a vádlottat, aki a bűnösségét érintően a megváltozott jogi körülményekre hivatkozva már nem kívánt nyilatkozni.

A bíróság a tárgyalást 2021. február 10-ére napolta azzal, hogy igazságügyi elmeorvos szakértőt rendelt ki a vádlott vizsgálatára, majd ezen szakvélemény tartalmának ismeretében folytatja tovább az eljárást.

Budapest, 2020. október 27.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály