Fővárosi Törvényszék - Elsőfokú ítélet egy villamoson történt rablótámadás ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével 1 rendbeli rablás és 1 rendbeli testi sértés bűntette, valamint 1 rendbeli okirattal visszaélés és 1 rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt – mint erőszakos többszörös visszaesőt – halmazati büntetésül 17 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a terheltet. 

A kihirdetett ítélet szerint a vádlott 2018 decemberében fényes nappal megtámadott és kirabolt egy idős nőt az egyik budapesti villamoson. A férfi többször megütötte a sértettet, akitől elvett tízezer forintot, egy bankkártyát és iratokat is. A nő a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bíróság úgy rendelkezett, hogy a fegyházban letöltendő szabadságvesztés végrehajtása során az elítélt feltételes szabadságra nem bocsátható.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott betegségét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, a sértettnek okozott többrendbeli bántalmazást, a tömegközlekedési eszközön útonálló módon történt támadást, valamint azt, hogy a terheltet korábban már többször elítélték erőszakos bűncselekmények miatt.

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést, az ügyész pedig három munkanapot tartott fent jogorvoslati nyilatkozatának megtételére, továbbá a védő részére nyolc nap áll rendelkezésre a nyilatkozatának megtételére.

 

Budapest, 2021. szeptember 14.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály