Fővárosi Törvényszék - Elzárással sújtotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. június 7-én 50 nap elzárásra ítélte azt a férfit, aki lakásának teraszáról ledobta kisméretű kutyáját. 

Az ítélet szerint a terhelt 2020. május 19-én – ismeretlen előzményi okok miatt – felfokozott indula-ti állapotban ledobta kisméretű yorkshire terrier fajtájú kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő, 4. emeleti teraszáról. Az elszenvedett sérülések következtében a kutya elpusztult.

A lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként az ügyész mai perbeszédében felfüggesztett szabadságvesztésbüntetés kiszabását, a védelem pedig a vádlott felmentését indítványozta. 

A bíró az ítélet szóbeli indokolásában hangsúlyozta, hogy a férfi tette egyszeri, indulati cselekmény volt, amelynek áldozata a kiskutya lett. A bíróság álláspontja szerint jelen eljárás tárgya egy védtelen élőlénnyel szembeni erőszakos magatartás, amelynek büntetőjogi következménye kell, hogy legyen.

A joghátrány kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetlen előéletét és súlyos betegségét, valamint az időmúlást, súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a cselekmény gátlástalanságát. A kiszabott 50 nap elzárás büntetés alkalmas arra, hogy a vádlottat, de akár másokat is visszatartson hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésétől. A bíróság az elzáráson felül az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a vádlottat.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és védője pedig fellebbezést jelentett be. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik. 

Budapest, 2023. június 8.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály