Fővárosi Törvényszék - Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a nyomtatóval pénzt hamisító fiatal párt

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Pesti Központi Kerületi Bíróság két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 180 ezer, illetve 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit és nőt, akiket folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolt az ügyészség. A bíróság összesen 44 500 Ft-ra vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottakkal szemben.

A vádirat szerint a terheltek tintasugaras nyomtatóval hamis 50, 100 és 200 euró, valamint 10.000 Ft címletű bankjegyeket állítottak elő és azokkal bolti vásárlások, illetve magánszemélyekkel kötött adásvételek során fizettek, így hozták forgalomba a hamis pénzt.
A mai előkészítő ülésen a terheltek beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról is. A bíróság a terheltek nyilatkozatát elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak büntetlen előéletét, beismerésüket, megbánásukat, valamint azt is, hogy a bűncselekményt fiatal felnőttként követték el.
Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a sorozatos elkövetést.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság az enyhítő körülmények túlsúlya miatt úgy ítélte meg, hogy a kiszabott szabadságvesztések próbaidőre történő felfüggesztésével is elérhetőek a büntetési célok.

Az ítélet nem jogerős, mert azzal szemben az ügyész fellebbezést jelentett be.

Budapest, 2021. január 13.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály