Fővárosi Törvényszék - Felmentette a bíróság a gyógyszerhamisítás bűntettével vádolt doktornőt

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 2024. január 12-én elsőfokon – bizonyítottság hiányában – felmentette azt az orvost, akit egészségügyi dolgozóként elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettével vádolt az ügyészség. 

Az ítélet szerint a terhelt, aki az egyik megyei kórház szakorvosaként dolgozott, 2020 decemberét megelőzően – saját nevére és címére – 5 - 5 doboz Iverlast 6 és Iverlast 12 nevű – összesen 200 db – gyógyszert rendelt Indiából. Az Iverlast Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer. 
A NAV Repülőtéri Igazgatóság munkatársai az import küldemények ellenőrzése során a megérkező csomagot ellenőrzés alá vonták, azt visszatartották, így a gyógyszerek kézbesítése a terhelt részére nem történt meg.

A bíróság a teljeskörű bizonyítási eljárás során többek között gyógyszerészeti szakértőt hallgatott meg, és szakértői vizsgálatot rendelt el. 

A szakértői vélemény szerint az Iverlast „ivermectin” hatóanyagú humán gyógyszer. Az ivermectin egy antiparazita készítmény, amelyet emberek és állatok parazitáinak kezelésére használnak. A pandémia idején számos országban felmerült a potenciális lehetősége annak, hogy az ivermectint használják a COVID-19 elleni kezelésben. A szakértők hangsúlyozták azt is, hogy az ivermectin szerepe a COVID-19 kezelésében ugyan a mai napig vita tárgyát képezi, ugyanakkor a gyógyszert széles körben használták, használják, e körbe viszont Magyarország nem tartozik. 
A vádban szereplő 200 tabletta egy esetleg bekövetkező COVID-19 kezelésére és utókezelésére ajánlott mennyiség lehet, ilyen módon akár egy személy saját szükségletét is jelentheti.

Dr. Gyerkó Tamás, a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság bírája az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a szakértői vélemények alapján nem volt megállapítható az indokolatlan mennyiség a megrendelt gyógyszerek esetében, ezért a terheltet az ellene emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és védője pedig bűncselekmény hiányában történő felmentés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

 

Budapest, 2024. január 12.