Fővárosi  Törvényszék - A Fővárosi Törvényszék elrendelte a „bécsújhelyi lövöldöző” átadási letartóztatását

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék 2023. szeptember 28-án elrendelte annak a török állampolgárságú férfinak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, aki ellen az osztrák hatóság bocsátott ki európai elfogatóparancsot büntetőeljárás lefolytatása céljából.

A férfi ellen az Osztrák Szövetségi Köztársaság Wiener Neustadti Ügyészsége – bírósági jóváha-gyással – bocsátott ki európai elfogatóparancsot emberölés és más bűncselekmény elkövetése miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2023. szeptember 24-én 0 óra 30 perc körül a Wiener Neustadti Stadionstraße egyik bevásárlóközpontjának parkolójában az általa vezetett fekete színű BMW-ből legalább három alkalommal rálőtt az áldozatára, aki a helyszínen életét vesztette.

A körözött férfi 2023. szeptember 24-én 06 óra 50 perc körüli időpontban kilépésre jelentkezett a röszkei autópálya határátkelőhelyén. Az ellenőrzés során egy Walther típusú maroklőfegyver került elő a gépkocsiból. A fegyverbe kettő darab éles lőszer volt betárazva, továbbá 35 darab szintén éles lőszer volt a fegyver mellé elhelyezve. A terhelt a fegyver birtoklására és Magyarországon történő átszállítására engedéllyel nem rendelkezett, ezért a magyar hatóság eljárást indított vele szemben, amelynek eredményeként a Szegedi Járásbíróság 2023. szeptember 26-án elrendelte a letartóztatá-sát. 

A mai napon pedig a Fővárosi Törvényszék – az európai elfogatóparancsban írt cselekmény miatt – rendelte el a gyanúsított átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását az osztrák hatóság részre. 

E végzés szerint a férfi átadási letartóztatását attól az időponttól kell foganatba venni, amikor a Szegedi Járásbíróság által elrendelt letartóztatás megszűnik, vagy az esetlegesen kiszabott szabadságvesztés végrehajtása befejeződik.

A törvényszék végzésében megállapította azt is, hogy a terhelt vonatkozásában alkalmazni kell a specialitás elvét, amely szerint vele szemben az osztrák igazságügyi hatóság az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indíthat és nem is folytathat egyéb büntetőeljárást.

A végzés a mai napon véglegessé vált. 

Budapest, 2023. szeptember 28.

Fővárosi  Törvényszék Sajtóosztály