Fővárosi Törvényszék – Koldulásra kényszerítette a feleségét, előkészítő ülés volt az ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott egy férfinak az ügyében, akit többek között kényszermunka bűntettével vádol az ügyészség.

A vádirat szerint a terhelt és felesége házasságát – a nehéz anyagi helyzetük, hajléktalan és munkanélküli voltuk miatt – konfliktusok terhelték, a vádlott napi rendszereséggel kiabált a sértettel, emberi méltóságát sértő, megalázó, becsmérlő kifejezésekkel illette, veréssel fenyegette, vagy bántalmazta oly módon, hogy őt testszerte megütötte, megpofozta, megharapta vagy megrúgta. A vádlott továbbá azzal is fenyegette a feleségét, hogy amennyiben a nő kilép a kapcsolatukból, akkor eljár annak érdekében, hogy az asszony ne láthassa a nevelőszülőknél elhelyezett kiskorú gyermekeit.
A terhelt ezen felül több kutyát is tartott rendszeres koldulás céljából, azonban az állatokkal oly módon bánt és olyan körülmények között tartotta őket, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy maradandó egészségkárosodásukat vagy pusztulásukat okozza. A terhelt felesége üzenetet küldött az egyik állatvédő szervezetnek, akik a közterület-felügyelők és rendőrök segítségével a meghurcolt kutyákat kiemelték a káros környezetből, gondoskodtak orvosi ellátásukról és elhelyezésükről. 
A fentieken túlmenően a terhelt arra is kényszerítette feleségét, hogy az egyik vasútállomás aluljárójában – esetenként az általuk tartott kutyák felhasználásával – akarata ellenére kolduljon. Az ily módon szerzett pénzt a vádlott és a sértett felélték a közös életük során. 

Az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet a vádlott kihallgatásával nyomban meg is kezdett.  

Az eljárás 2022. október 6-án tanúk kihallgatásával folytatódik. 

Budapest, 2022. június 23.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály