Fővárosi Törvényszék - Leszúrta utastársát, mert az a helyes maszkhasználatra figyelmeztette – előkészítő ülést tartottak az ügyében

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben egy férfit emberölés bűntettének kísérletével vádolnak.

A vádirat szerint a terhelt 2020. november 12-én hajnalban az 1-es villamoson összeszólalkozott egy utassal, aki szóvá tette, hogy nem jól viseli az arcmaszkját. A vádlott többször megütötte a férfit, aki előre ment a villamosvezetőhöz, hogy megkérje, állítsa meg a szerelvényt, valamint értesítse a mentőket és a rendőrséget is. Ezen a terhelt felháborodott és elővett egy kést, majd „nem fogok verésért börtönbe menni, inkább meghalsz” felkiáltással a férfihez lépett és megszúrta a nyakát. Ezt követően a terhelt felszólította a villamosvezetőt, hogy nyissa ki a jármű ajtaját, majd elmenekült. A vádlott a munkahelyére ment, ahol a külseje megváltoztatására törekedve megborotválkozott és lecserélte a véres ruháját is. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül és 8 napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett.

Bár a vádlott a mai előkészítő ülésen ténybelileg elismerte a terhére rótt cselekmény elkövetését, az emberölési szándékot nem ismerte be, továbbá nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Miután a bizonyítási indítványok elhangzottak, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amelyet nyomban meg is tartott. 

Az eljárás 2022. március 9-én a sértett és tanúk meghallgatásával folytatódik. Ezen a napon határozathozatal is várható.

Budapest, 2022. január 11.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály