Fővárosi Törvényszék - Letartóztatás emberölés bűntette miatt

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak az ukrán állampolgárnak a letartóztatását, akit a rákospalotai emberölés elkövetésével gyanúsítanak.

A rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy az ukrán férfi 2019. augusztus 11-én egy XV. kerületi házban az ott tartózkodó sértettet legalább nyolc alkalommal késsel megszúrta. A sértett a sérülések következtében a helyszínen életét vesztette. Az elsőfokú végzés szerint a bűncselekmény – bizonyítottság esetén – öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsított letartóztatását indítványozta.

A gyanúsított Magyarországon nem rendelkezik bejelentett tartózkodási hellyel, munkaviszonnyal, jövedelemmel. A gyanúsított a cselekmény elkövetését követően a felelősségre vonás elkerülése érdekében nyomban elhagyta a fővárost, a hatóságok a magyar-ukrán határon fogták el. Menekülés közben a nála lévő tárgyi bizonyítási eszközöktől is megszabadult. Mindezekre tekintettel a gyanúsított esetében a szökés veszélye mellett annak is fennáll a lehetősége, hogy a nyomozás során még meg nem talált bizonyítékokat megsemmisítené, illetve a tanúkat befolyásolná. A bíróság 30 napra rendelte el letartóztatását.

A bíróság végzését minden érintett tudomásul vette, az véglegessé vált.

Budapest, 2019. augusztus 13.

 

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály