Fővárosi Törvényszék - Letartóztatás több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, akit – a XI. kerületben történt késelés kapcsán – több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsítanak.

A rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított 2019. augusztus 8-án a mozgását nyomon követő technikai eszközt a lábáról levágta, a magához vett 8-9 cm pengehosszúságú késsel a tartózkodására kijelölt lakást elhagyta és egy XI. kerületi házhoz ment. A ház udvarán rátámadt a vele szerelmi kapcsolatban álló sértettre, valamint az őt védelmező anyjára és mindkettejüket több alkalommal megszúrta a késsel. A bántalmazás mindkét sértett esetében életveszélyes állapotot eredményezett.

A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, a helyszíni szemle jegyzőkönyve, a tanúvallomások, a más ügyből beszerzett igazságügyi elmeorvosszakértői és pszichológus szakértői vélemény is alátámasztják.

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére hivatkozva, illetve arra, hogy a gyanúsított megszökött a bűnügyi felügyeletből. A védő az ügyészi indítvány elutasítását, bűnügyi felügyelet elrendelését, illetve a gyanúsított javítóintézeti elhelyezést indítványozta.

Tekintettel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény magas büntetési tételére és arra, hogy a terhelt az ellene korábban elrendelt bűnügyi felügyelet magatartási szabályait megszegte, a nyomon követő technikai eszközt levágta és elhagyta a kijelölt lakást, az elsőfokú bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy jelenléte az eljárási cselekményeknél kizárólag a letartóztatással biztosítható.

Mivel a gyanúsított a bűncselekményt az ellene más testi épség elleni cselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügy hatálya alatt követte el, és jelen eset a korábbiaknál is súlyosabban minősül, ezért a bíróság megállapította, hogy vele szemben fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A végzés szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag a letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.

Budapest, 2019. augusztus 12.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály