Fővárosi Törvényszék - Letartóztatták az édesanyja és nevelőapja megölésével gyanúsított férfit

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020. október 26-án éjjel késsel többször nyakon és mellkason szúrta édesanyját és annak férjét pestszentlőrinci lakásukban. A két sértett a helyszínen életét vesztette.  
A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas és akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye miatt kérte a terhelt letartóztatásának elrendelését.

Figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jellegére, a kiszabható büntetés nagyságára, valamint arra, hogy a terhelt bejelentett munkahellyel, legális jövedelemmel nem rendelkezik, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. 

A gyanúsított büntetlen előéletű. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan adat, amely azt igazolná, hogy a terhelt olyan betegségben szenved, amely miatt nem tudná kontrollálni magatartását, környezetére esetlegesen veszélyt jelentene, ezért a bűnismétlés veszélyét a bíróság nem tudta megállapítani. 

A fentiek miatt a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat a bíróság a letartóztatás elrendelésével látta biztosítottnak.

A végzés nem végleges.

Budapest, 2020. október 29.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály