Fővárosi Törvényszék - Letartóztatták az erzsébetvárosi gyújtogatással gyanúsított férfit

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. december 30-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit közveszélyokozás bűntettének kísérletével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2020. november 28-án éjszaka lomtalanítás miatt az utcára kihelyezett tárgyakat gyújtott meg több erzsébetvárosi ház előtt. Az így keletkezett tüzeket táplálta, elősegítve azok továbbterjedését. Mivel a közelben gépjárművek és lakóépületek is voltak, ezért a terhelt a cselekményével közvetlen veszélyhelyzetet idézett elő.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását. 

A terhelt bizonytalan egzisztenciális körülmények között él, hajléktalan életmódot folytat. Erre, a bűncselekmény tárgyi súlyára, valamint a kiszabható büntetés nagyságára figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a terhelt jelenléte az eljárási cselekményeken csak kényszerintézkedés alkalmazásával biztosítható.

A gyanúsított büntetett előéletű. A terhére rótt cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Több eljárás is folyt ellene, ezek alapján megállapítható, hogy a gyanúsított kábítószerfogyasztó. Tekintettel erre, valamint a terhelt bizonytalan egzisztenciális körülményeire a bíróság szerint vele szemben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A bíróság a fentiek miatt úgy ítélte meg, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés végleges.

Budapest, 2020. november 30.

Fővárosi Törvényszék Sajóosztály