Fővárosi Törvényszék - Letartóztatták a kőbányai gyilkossággal gyanúsított férfit

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2020. június 28-án egy kőbányai lakásban testi erővel és egy tárggyal olyan súlyosan bántalmazott egy idős férfit, hogy az a helyszínen életét vesztette.

A terhelt bejelentett lakcímmel és tartózkodási hellyel nem rendelkezik. Elmondása szerint jövedelme van, ezt azonban nem tudta igazolni. A terhére rótt bűncselkemény tárgyi súlya kiemelkedő, bizonyítottság esetén 10-től 20 évig terjedő – de akár életfogytig tartó – szabadságvesztéssel is büntethető. Mindezekre tekintettel alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.  Mindemellett a gyanúsított büntetett előéletű,. a gyanúsítás szerinti bűncselekményt egy szintén személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés és más büntetőeljárások hatálya alatt követte el, így vele szemben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A bíróság a fentieket figyelembe véve úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés végleges.

Budapest, 2020. június 30.

 

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály