Fővárosi Törvényszék - Meg akarták szerezni az örökséget – letartóztatták őket

Szervezeti egység
Fővárosi Törvényszék

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2021. február 10-ig – elrendelte annak a férfinak és nőnek a letartóztatását, akit élet vagy a testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, valamint 2 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettével gyanúsít a Fővárosi Főügyészség. 

A megalapozott gyanú szerint a terheltek – egy harmadik, ezidáig ismeretlen társukkal együtt – 2020. december 17. és december 26. között fogva tartották az őket lakóhelyükre befogadó sértetteket, azért, hogy hozzájuthassanak az egyik sértett által örökölt 8 millió forinthoz. A gyanúsítottak több alkalommal tenyérrel, illetőleg ököllel megütötték a sértetteket, előbb kalapáccsal, majd egy baltával mutogattak irányukba – kijelentve azt is, hogy eltörik a térdüket.  A fent megjelölt összeget megöröklő sértettet azzal is megfenyegették, hogy az édesanyját „felkoncolják”. A kényszer hatására – fia kérésére – e sértett édesanyja 5 millió 700 ezer forintot átutalt az egyik gyanúsított testvérének folyószámlájára. Ezt követően az I. rendű gyanúsított még több alkalommal gumilövedékes fegyverrel is megfenyegette őt, és azt is mondta neki, hogy fegyverét már „élesre” cserélte, amellyel „amennyiben szórakozik vele, fejbe lövi” őt. 

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítése, valamint újabb bűncselekmény elkövetésének megakadályozása miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását.  

A bíróság megállapította, hogy a terheltek 2020 ősze óta a sértettek által használt lakásban éltek. Bejelentett munkahellyel, legális jövedelemmel nem rendelkeznek, egzisztenciális körülményeik tisztázatlanok.  

Az I. rendű gyanúsított büntetett előéletű, a bíróság 2019-ben garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt 180 óra közérdekű munkára ítélte. A II. rendű gyanúsítottal szemben több büntetőeljárás van folyamatban, többek között bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt. Ez utóbbi ügyben a vádlott jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll. 

Mindezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény jellege, az elkövetés körülményei, az eljárás meghiúsításának veszélye a nyomozás kezdeti szakaszára figyelemmel, valamint az is indokolja a terheltek letartóztatását, hogy a II. rendű terhelt bűnügyi felügyelet hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények elkövetésével.  A fentiek okán a két gyanúsított esetében kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazására kerülhetett sor. 

A végzéssel szemben a gyanúsítottak és az I. rendű gyanúsított védője jelentett be fellebbezést, így az nem végleges. 

Budapest, 2021. január 13.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály