Győri Ítélőtábla - Emberölés bűntette és más bűncselekmények

Szervezeti egység
Győri Ítélőtábla

A Győri Ítélőtábla a mai napon nyilvános ülésen meghozott végzésével az emberölés bűntette miatt indult eljárás során meghozott elsőfokú ítéletet helybenhagyta. 

A III. r. vádlott 2009-2010 között faértékesítéssel foglalkozott, így jutott el két alkalommal a sértettek tatai házába. Az egyik értékesítés alkalmával a sértett a fizetés idejére behívta a III. r. vádlottat a házba, aki megfigyelte, hogy egy lemezkazettából vette elő a nagyobb összegű vételárat. A III. r. vádlott több év elteltével, 2015 decemberében találkozott a II. r. vádlottal, aki megkérdezte, tud-e olyan helyet, ahol pénzhez juthat. A III. r. vádlott ekkor megbeszélte a II. r. vádlottal és annak apjával, I. r. vádlottal, hogy menjenek el a sértettek házához. Csatlakozott hozzájuk a IV. r. vádlott is. A hajnali órákban az I., a II. és a IV. r. vádlottak arcukat eltakarva bemásztak a kapun, és a kertben talált feszítővassal IV. r. vádlott ki akarta nyitni a konyhai ablakot. A III. r. vádlott ezalatt az autóban maradt. A házban lakó idős férfi a zajra felébredt, kiment a teraszra, ekkor az II. és a IV. r. vádlott visszalökte őt a konyhába, és a IV. r. vádlott a feszítővassal több alkalommal, nagy erővel ütötte a fején, illetve a földön fekvő sértettet a II. r. vádlottal együtt testszerte rugdosták és ütötték. A hálószoba ajtóban telefonnal a kezében megjelent a sértett felesége, a rendőrséget akarta hívni, mire az I. r. vádlott őt több alkalommal ököllel az arcán megütötte, visszalökte a szobába. A IV. r. vádlott is a nőhöz lépett, több alkalommal ököllel arcon ütötte. Mikor mindkét sértett védekezésképtelen állapotba került, a vádlottak a házban értékek után kutattak. A sértetteket lekötözték, a mobiltelefonjaikat összetörték, a házat pedig távozáskor rájuk zárták. Az ékszereket a vádlottak elszórták, a mintegy 400.000 Ft készpénzt elosztották maguk között. 
A cselekmény következtében az idős házaspár életveszélyes sérüléseket szenvedett, a férfi a kórházba szállítást követően, az életmentő műtétek ellenére másnap meghalt.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Győri Törvényszék az I., a II. és a IV. r. vádlottat  társtettesként, több ember sérelmére, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, 2 rendbeli társtettesként elkövetett, aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őket – az I. és a IV. r. vádlottat mint többszörös visszaesőt - életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésből a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját  az I. r. vádlott esetében 30 évben, a II. r. vádlott esetében 25 évben határozta meg. A IV. r. vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.
 
Az ítélet ellen az ügyész az I. és a II. r. vádlott terhére súlyosítás, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása érdekében; az I., a II. és a IV. r. vádlott és védőik részben felmentésért, részben eltérő minősítés és a büntetések enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést. 
A Győri Ítélőtábla a mai napon nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Határozata indokolásában a vádlotti fellebbezésekre kifejtette, hogy az I.r. vádlott eljárás első szakaszában tett részletes beismerő vallomásvallomásának módosítására nem volt magyarázat. Ez a vallomás megegyezett – az eljárás során elhunyt – a III.r. vádlott vallomásával. Alaptalanul hivatkozott az I.r. vádlott arra, hogy a beismerő vallomását a nyomozó hatóság nyomásgyakorlására tette, mivel ezt a vallomás tételekor jelen lévő védőjének sem jelezte. Az elsőfokú eljárás során kirendelt orvosszakértői vélemény, valamint a genetikai szakértő is alátámasztotta ezeket a vádlotti vallomásokat. Így az egyik sértett halálához vezető koponyai sérüléseket okozó feszítővason megtalálták a IV. r. vádlott DNS mintáját. Egyetértett az ítélőtábla az elsőfokú bíróság jogi minősítésével és a kiszabott büntetések mértékével is. A vádlottak szándékegységben követték el tettüket, és tisztában voltak a halál bekövetkezésének lehetőségével. A IV. r. vádlott feltételes szabadság nélküli büntetését az elkövetésben játszott hangsúlyosabb szerep, a vádlotti büntetések közötti belső arányosság és a többszörös visszaesőként elkövetés indokolta.
 
Győr, 2020. július 23.

Győri Ítélőtábla Sajtóosztály