Győri Ítélőtábla - Emberölés bűntettének kísérlete

Szervezeti egység
Győri Ítélőtábla

A vádlott 2021. április 2-án pénzszerzés céljából érkezett vonattal Győrbe, hogy véletlenszerűen lakókhoz becsenget és felajánlja szolgálatait kések, ollók köszörülése céljából. Így jutott el egy lakóházhoz, melynek bejárati ajtaját berúgta, mivel a kaputelefonon történt bejelentkezés alapján oda nem engedték be. A lépcsőház lakóit sorra járta, de valamennyien elutasították az ajánlatát. Az egyik lakásban élő megkérte édesapját, hogy nézzen utána a hozzájuk becsengető, számára gyanús személynek, és zárja be utána a lépcsőház ajtaját. A férfi a vádlott után ment, és távozásra szólította fel, ami miatt a vádlott megfenyegette a férfit, lökdösni és szidalmazni kezdte, mire a sértett őt egy alkalommal ököllel megütötte. Ekkor a vádlott visszaütött, aminek következtében a sértett a földre esett. A vádlott a feltápászkodó sértett mellkasát 4-5 alkalommal ököllel megütötte, majd a kezében lévő ollóval több alkalommal felsőtestét megszúrta. Ekkor ért oda a sértett felesége és lánya, akik sikoltozása miatt a vádlott elengedte a sértettet és kimenekült a lépcsőházból. A sértett lánya azonnal hívta a mentőket.
A szúrt sérülések a súlyosabb, akár életveszélyes sérülés kialakulásának a reális lehetőségét hordozták magukban. A ténylegesen elszenvedettnél súlyosabb sérülések elmaradása a sértett védekező mozdulatainak volt köszönhető.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért őt – mint erőszakos többszörös visszaesőt – életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra legkorábban 25 év letöltése után bocsátható.
Az ítélet ellen a vádlott teljes körű fellebbezést jelentett be, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla a 2023. szeptember 26-án tartott nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú bíróság alaptalannak ítélte a vádlott és védője fellebbezése jogos védelemre hivatkozását. Rámutatott, hogy a vádlott a társasházba jogellenesen, a kapu berúgásával jutott be, majd onnan a sértett felszólítására sem távozott. Éppen ellenkezőleg, a sértettel szemben támadólag lépett fel, lökdösni kezdte. Így nem lehetett arról szó, hogy a vádlott a vele szembeni jogtalan támadást hárította volna el. A vádlott szándéka eshetőlegesen amiatt irányult emberölésre, mert az általa szúrásra használt eszköz (a 8 cm pengehosszúságú olló) az emberi élet kioltására alkalmas. A szúrásokkal támadott anatómiai testtájék, a sértett mellkasa köztudottan létfontosságú szerveket – a szívet, a tüdőt, nagyereket – rejt. Az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint a sértett mellkasán 1-2 cm-rel eltérő helyen történő sérülésokozás a sértett elvérzéséhez vezetett volna. Ezekből következően a vádlottnak tudnia kellett, hogy a mellkasi sérülés okozása életveszélyes sérülést okozhat. A konkrét esetben a súlyosabb eredmény csak a vádlott kitartó védekezésének köszönhetően maradt el. A Btk. eltérést nem engedő rendelkezése szerint az erőszakos többszörös visszaeső által elkövetett, életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény - így az emberölés kísérlete - esetén a bíróságnak életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni, enyhítésnek nincs helye. Emiatt a kiszabott büntetés mérséklésére irányuló fellebbezés sem vezethetett eredményre.

2023.09.26.