Győri Ítélőtábla – Emberölés bűntettének kísérlete és kapcsolati erőszak bűntette

Szervezeti egység
Győri Ítélőtábla

A 29 éves vádlott és a sértett élettársi kapcsolatban éltek. Párkapcsolatuk a kezdetektől konfliktusokkal terhelt volt, több alkalommal meg is szakították rövidebb-hosszabb időre az életközösséget. 2018. július 6-án született gyermeküket a gyámügyi hatóság 2018. szeptember 28. napján ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél helyezte el. 
A vádlott és a sértett között már a várandósság alatt is rendszeresek voltak a heves viták, amelyek az idő előrehaladtával a vádlott egyre gyakoribb italozása, valamit ilyenkor elhatalmasodó féltékenysége folytán sűrűsödtek és durvultak. A vádlott több alkalommal tettleg bántalmazta a sértettet, amelyek során mások által is jól látható sérülései keletkeztek.

2018. november 11-én egy disznóvágáson vettek részt egy ismerősüknél, ahol a vádlott hamar lerészegedett. Többször felszólította a sértettet, hogy induljanak haza, de a sértett attól félve, hogy a vádlott otthon bántalmazni fogja, húzta az időt. A vádlott felvette a disznóvágáson bökőkésként használt kést, és 5 alkalommal az ülő helyzetben lévő sértett felsőtestébe szúrta, illetve további 2 szúró mozdulattal a sértett fejét is megsebezte. Az ott tartózkodók a vádlottat eltávolították a sértett közeléből, elvették tőle a kést, és a rendőrök kiérkezéséig a földön tartották.
A mellüreget és részben a hasüreget is megnyitó szúrt sérülések miatt a sértett közvetlen életveszélyes állapotban volt, sérülései az időben érkező szakszerű orvosi segítség hiányában a halálához vezettek volna.

A fenti tényállás alapján az elsőfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében és kapcsolati erőszak bűntettében ítélte bűnösnek, ezért 10 év börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből legkorábban a büntetés ¾ részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, valamint elrendelte egy korábban más ügyben hozott - felfüggesztett - 1 év 6 hónapos börtönbüntetés utólagos végrehajtását.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért terjesztett elő fellebbezést.

A Győri Ítélőtábla a mai napon tartott nyilvános ülésen meghozott végzésével az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélőtábla kifejtette, hogy a vádlott a bűncselekményt visszaesőként, korábbi felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, így az elkövetett bűncselekmények miatt halmazati büntetésként 5-től 18 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, melynek középmértéke 11 és fél év. A törvényszék ehhez a középmértékhez közeli mértékű büntetést szabott ki, és a büntetőeljárási törvény szerint a büntetés mértékében kisebb változtatásnak nincs helye. Figyelemmel kellett lenni az enyhítő körülményre is, így arra, hogy az élet elleni bűncselekmény kísérleti szakban maradt, ugyanakkor a sértett halálának bekövetkezése nem a vádlott magatartása, hanem az időben érkező szakszerű orvosi segítség miatt maradt el. A vádlott továbbá a bűncselekmény - előkészítő ülésen történő - beismerésével meggyorsította az eljárás befejezését, és a bűncselekményt megbánta. Így nem volt törvényes lehetőség az ügyészi fellebbezésben szereplő mértékű súlyosításra.

2020. szeptember 22.

Győri Ítélőtábla Sajtóosztály