Kecskeméti Törvényszék - Elítélték a költségvetési csalással vádolt sportegyesületi vezetőt

Szervezeti egység
Kecskeméti Törvényszék

A Kecskeméti Járásbíróság ítéletet hirdetett annak a 3 vádlottnak az ügyében, akikkel szemben költségvetési csalás, személyes adattal való visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség.

Az ügy lényege szerint az I. rendű vádlott egy kecskeméti sportegyesület szakmai vezetőjeként, a 2018-as és 2019-es időszakban az utánpótláscsapatok sporteszközbeszerzéseire hivatkozva, a támogatás felhasználásának utólagos igazolására olyan számlákat és dokumentumokat nyújtott be a szakszövetségnek, amelyek valótlan adatokat tartalmaztak a ténylegesen leigazolt játékosok létszámáról. Az I. rendű vádlott 41 játékos után igényelte a támogatást, miközben ténylegesen csak húszan voltak az egyesület játékosai. A cselekménnyel okozott kár 2 203 299 forint.

A sportegyesület a 2019-es és 2020-as valamint a 2020-as és 2021-es időszakban szakmai igazgatóként foglalkoztatta az I. rendű vádlottat, mellyel összefüggésben a szakmai igazgató megbízási díjának kiegyenlítésére 3 616 045 forint összegű TAO-támogatást számoltak el. Ez a támogatás azonban legalább 120 leigazolt utánpótláskorú játékos esetén volt igényelhető és elszámolható, így az I. rendű vádlott az érintett időszakokban is fiktív adatot szolgáltatott a támogatás összegszerűségét megállapító szakszövetségnek. A lejelentett adatokkal ellentétesen a sportegyesület a valóságban a 2018-2019-es időszakban 63, míg a 2019-es és 2020-as időszakban 96 játékossal rendelkezett.
Az I. rendű vádlott a II. és III. rendű vádlottak segítségével összesen 105 olyan utánpótláskorú fiatal adatait kezelte, illetve használta fel, akik ténylegesen sosem voltak az egyesület játékosai, ennek ellenére őket igazolt játékosként tüntették fel. 

Az eljárás során az I. rendű vádlott a kárból 1.000.000 forintot megtérített.

A bíróság az I. rendű vádlottat költségvetési csalás, személyes adattal való visszaélés, hamis magánokirat felhasználása miatt 360.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A II. és a III. rendű vádlottakat személyes adattal visszaélés vétségében találta bűnösnek, ezért a II. rendű vádlottat 75.000 forint pénzbüntetésre ítélte, míg a III. rendű vádlottat 1 évre próbára bocsátotta. 

Az ítélet jogerős.

Kecskemét, 2024. június 24.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály