Kecskeméti Törvényszék - Halálos közúti balesetet okozott- felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték

Szervezeti egység
Kecskeméti Törvényszék

A Kecskeméti Járásbíróság 1 év 4 hónap - végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetésre, valamint 2 év járművezetéstől eltiltásra ítélte azt az 59 éves kecskeméti férfit, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség.

Az ügy lényege szerint a férfi a feleségével 2022. március 18-án este, személygépkocsijával Kecskemétről Hetényegyháza irányába haladt. A férfi egy földútra kanyarodott, amit vasútvonal keresztezett. A vasúti átjáró sem sorompóval, sem fényjelzővel nem volt biztosítva. A férfi úgy hajtott be a sínekre, hogy nem győződött meg arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű közeledik-e, így nem észlelte a jobbról érkező, szabályosan közlekedő vonatot. A vonatvezető gyorsfékezése ellenére a vonat mintegy 57 km/h sebességgel a személygépkocsi jobb oldalának ütközött, majd az autót mintegy 60 méteren át maga előtt tolva állt meg.
A baleset következtében a feleség olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, de a férfi maga is súlyos sérüléseket szerzett.

Az előkészítő ülésen a férfi a bűnösségét beismerte, a tárgyalás tartásáról lemondott.
Az ítélet jogerős.

Kecskemét, 2023. június 7.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály