Kecskeméti Törvényszék - Ítélet az édesapját leszúró fiatalkorú ügyében 

Szervezeti egység
Kecskeméti Törvényszék

A Kecskemét Törvényszék tárgyalás kitűzése nélkül – előkészítő ülésen – 3 év fiatalkorúak börtönére ítélt egy 16 éves román állampolgárságú férfit, akit azzal vádoltak, hogy egy vita során megölte az apját. 

Az ítélet szerint a vádlottnak 12 testvére van, akik közül összesen hatan érkeztek Magyarországra, de 2019 áprilisában a védelembe vételüket rendelte el a gyámhatóság, mert a szülők italozó életmódot folytattak, a gyermekekről nem gondoskodtak. A vádlottat egy gyermekotthonban helyezték el, ahonnan rendszeresen megszökött, alkalmi munkákat végzett. A vádlott és édesapja között nem volt szoros a kapcsolat, a sértett rendszeresen italozott, ilyenkor agresszívan viselkedett, időnként feleségét és gyermekeit is bántalmazta. 
A vádlott 2020. január 24-én látogatóba érkezett édesanyja hívására szülei orgoványi lakásába, ahol szüleivel együtt italozott. A szülők két üveg bort, a vádlott pedig három dobozos sört fogyasztott el. A hajnali órákban a vádlott szülei között vita alakult ki, bántalmazták egymást. A vádlott ekkor távozni akart, apja azonban karjánál fogva visszarántotta őt, és felszólította, hogy maradjon ott. Ekkor a vádlott és az apja vitatkozni, dulakodni kezdtek, ennek során az asztalról a földre esett egy 17 cm pengehosszúságú kés, amivel a vádlott a sértettet négy alkalommal a hátán, illetve egy alkalommal a feje hátsó részén megszúrta. Miután észlelte, hogy a sértett életjeleket nem ad, az emberölést bejelentette a rendőrségen. 
A sértett halálát a tüdő szúrt sérülése, valamint vérvesztéses shock okozta. 

A vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét beismerte, a tárgyalásról lemondott. 
Az ítélet jogerős, a letartóztatásban lévő vádlott a büntetése végrehajtását már meg is kezdte. 

Kecskemét, 2020. október 27. 

                                                                       Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály