Kecskeméti Törvényszék - Két év börtön a román embercsempésznek

Szervezeti egység
Kecskeméti Törvényszék

A Kiskőrösi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül – előkészítő ülésen – 2 év börtönre ítélt egy 21 éves román állampolgárt, akit embercsempészéssel vádolt a Kiskőrösi Járási Ügyészség. 

Az ítélet szerint a vádlott egy romániai benzinkúton ismerkedett össze egy férfivel, aki arra kérte őt, hogy érvényes útiokmánnyal nem rendelkező személyeket szállítson Romániából Magyarországra az osztrák határig, ahonnan majd Németországba mennek tovább. 

A vádlott a felkérésnek eleget tett és 2020. március 10-én Bukarestben egy – az eljárás során ismeretlenül maradt – társával két autóba összesen 9 vietnámi személyt vettek fel. A magyar-román határ előtt egy parkolóban megálltak, ahol a migránsok beszálltak egy kamionba. A vádlott ezt követően a személygépkocsival egyedül folytatta az útját és Nagylaknál belépett Magyarországra. Útközben telefonon tartotta a megbízójával a kapcsolatot, akinek az utasítása szerint az 52-es számú főúton található kamionparkolóban megállt, és felvette a migránsokat. Fáradtsága miatt azonban Fülöpszállás környékén megpihent, ahol a Kiskőrösi Rendőrkapitányság munkatársai intézkedés alá vonták őt és a 9 migránst, akik közül ketten a jobb első ülésen, öten a hátsó ülésen, ketten pedig a csomagtartóban voltak. A migránsok semmilyen okmánnyal nem rendelkeztek. 

A bíróság a vádlottat 5 évre kiutasította Magyarországról. Az ítélet jogerős, a vádlott már meg is kezdte büntetése végrehajtását. 

Kecskemét, 2020. október 28. 

                                                                                   Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály