Miskolci Törvényszék - Álruhában, késsel támadhatott a dohánybolt eladójára a gyanúsított Ózdon 

Szervezeti egység
Miskolci Törvényszék

Álruhában, konyhakéssel rabolhatta ki az ózdi dohányboltot az a gyanúsított férfi, akinek letartóztatásáról döntött az Ózdi Járásbíróság nyomozási bírája.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított elhatározta, hogy az Ózd Árpád vezér úton lévő dohányboltból pénzt szerez. Tudott a trafikban lévő biztonsági kameráról, ezért annak érdekében, hogy a felvételek alapján később ne tudják beazonosítani, a saját ruházatára további nadrágot és pulóvereket, a fejére kapucnit húzott, az arcát szájmaszkkal takarta el, majd egy konyhakésnek látszó tárggyal a dohánybolthoz ment. Az üzletbe belépve elővette a magával vitt késnek látszó tárgyat, azt maga elé tartotta, és azt mondta az eladónőnek, hogy „Adjad ide az összes pénzt, gyorsan, igyekezz!” Az eladó félelmében kinyitotta a pénztárgépet, mire a gyanúsított benyúlt a kasszába, kivette a benne lévő pénzt, és a mintegy 160.000 Ft-tal elfutott. 

A büntetett előéletű gyanúsítottal szemben felfegyverkezve elkövetett rablás miatt indult eljárás, mely cselekmények miatt - a férfi bűnösségének megállapítása esetén – 15 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A büntetés várható mértéke miatt feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne. Emellett mivel az elkövetés eszköze ezidáig nem került elő, tartani kell attól is, hogy a gyanúsított a bizonyítékot eltüntetné, illetve, hogy  - előéletére tekintettel -  újabb bűncselekményt követne el. A bíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, ezért a gyanúsított letartóztatását 2020. december 20-ig elrendelte. 

A bíróság döntésével szemben a gyanúsított fellebbezett, ezért a végzés nem végleges.

Miskolc, 2020. november 20.

Miskolci Törvényszék Sajtóosztály